Van den Bosch volgde van 1885 tot 1890 zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam en daarna een vervolgopleiding aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid Amsterdam. Hij kreeg les van onder meer Pierre Cuypers en Jacobus Roeland de Kruijff.

jac van den bosch

Jacob Pieter van den Bosch, beter bekend als Jac. van den Bosch of Jacques van Den Bosch (Amsterdam, 2 januari 1868 – Den Haag 5 maart 1948) is vooral bekend als Nederlandse meubel- en interieurontwerper. Hij was ook boekbrandontwerper.

Als tekenaar bij een meubelfabriek leerde hij H.P. Berlage kennen waarmee hij later samen zou werken aan de totstandkoming van ’t Binnenhuis. In de periode 1898-1900 was hij handelsreiziger bij Faience en Tegelfabriek Holland te Utrecht. Tegelijkertijd had hij een eigen nering als tekenaar en ontwerper. In zijn eigen tijd ontwierp hij tegelpatronen die de fabriek aanvankelijk niet in productie wilde nemen. Als handelsreiziger presenteerde hij deze ontwerpen toch bij zijn klanten die zo enthousiast waren dat ze alsnog in met veel succes in productie werden genomen.

Zijn werk als interieurontwerper is beïnvloed door de Engelse kunstenaars William Morris en John Ruskin. Het concept van de gemeenschapskunst nam hij van hen over. Ook was hij van mening dat mensen moesten worden opgevoed in het beter inrichten van hun huis. Zijn nagelaten werk is zeer divers en omvat zowel meubels, schilderijen, klokken, boekbandontwerpen, gebruiksvoorwerpen als ook tekeningen. Ook ontwierp hij een aantal complete ameublementen. Twee hiervan zijn nog te zien in het Drents Museum te Assen, het Centraal Museum Utrecht en het Rijksmuseum te Amsterdam.